USBL har fått et løft med Hybel Premium

Sommeren 2023 besluttet Boligbyggelaget USBL seg for å teste forvaltningsplattformen Hybel Premium på et nytt bygg de overtok. Målet var å effektivisere interne prosesser og gi både ansatte og kunder en enklere og bedre hverdag. I dag administrerer U...

Tips til jakten på leilighet

Tips til jakten på leilighet

I et opphetet leiemarked er det lurt å holde hodet kaldt og tunga rett i munnen. Vi har utarbeidet en liste på ti gode råd som kan hjelpe deg til å finne en leilighet eller hybel som er perfekt for deg.

10 GODE RÅD TIL DEG SOM SKAL LEIE LEILIGHET ELLER HYBEL

1. Bruk god tid til å orientere deg i leiemarkedet og finn ut hva som er viktig for deg

I jakten på den perfekte leilighet er det viktig å ikke bare ta det første og beste. Trenger du egentlig balkong? Er det viktigere å ha kort vei til butikken enn å ha heis? Er du avhengig av en bolig hvor du kan ha med deg hamsteren din? Ved å finne ut hva som finnes av leiligheter, hva disse koster, og hva som er viktig for deg, blir det lettere å vurdere om boligene du finner er det du søker.

2. Start boligjakten tidlig og gå på mange visninger for å danne deg et sammenligningsgrunnlag

Det kan ofte være lurt å gå på et par ekstra visninger litt før boligjakten begynner for fullt, rett og slett for å finne ut hvor landet ligger. Det er fort gjort å la seg overbevise av en dyktig utleier eller megler, men har du noe å sammenligne med kan du unngå å bli lurt.

3. Vurder alternative boformer og om du ønsker å dele leilighet med andre

Det er mye penger å spare på å dele bolig med andre, men vær samtidig bevisst på mulige problemer. En positiv holdning og et åpent sinn er viktig for at et samboerskap skal fungere så smertefritt som mulig. Om du er sikker på at du takler å dele badekar, sofakrok og kjøleskap med noen andre, er dette likevel den rimeligste måten å bo på. Og så er det veldig sosialt!

4. Finn ut hvilke ekstrautgifter som vil påløpe (eksempelvis strøm, Internett etc.)

Utgifter til strøm kan ofte variere, og om Internett er inkludert kan du også fort spare noen hundrelapper. Ta med dette i regnestykket når du vurderer husleien.

5. Gå nøye gjennom boligen før signering av utleiekontrakt – påpek feil og mangler

Det kan lett oppstå konflikter om det viser seg at leiligheten hadde mangler som du ikke var klar over ved overtakelse. I verste fall kan utleier hevde at disse manglende er blitt skapt av deg som leietaker, og dermed kreve erstatning! Om det ikke blir så ille, er det likevel kjedelig å måtte leve med en kran som drypper eller en dusj som bare har varmt vann før kl. 06:00 om morgenen.

6. Skriv alltid husleiekontrakt

Uansett hvem du leier av, og uansett hvor pålitelig og ålreit utleier virker må du alltid skrive leiekontrakt. På hybel.no kan du enkelt opprette og signere husleiekontrakter som følger husleielovens bestemmelser: Opprett husleiekontrakt.

7. Lag en CV

I månedene frem mot studiestart er det stor kamp om de beste boligene. Skill deg ut i mylderet av interesserte og gi utleier trygghet.

8. Ha is i magen

Den første hybelen trenger ikke å bli din siste. Selv om du ikke får den leiligheten du har drømt om i denne omgang, kan det hende du finner den neste gang. Det er forskjell på perfekt og godt nok, og du har alltid muligheten til å flytte igjen senere.

9. Prøv å leie fra mai/juni – da er det mindre kamp om objektene

Det er et etterhvert velkjent fenomen at det aller verste boligjaget er fra midten av juli og frem til ukene rundt semesterstart. Før sommeren er det til gjengjeld mange som er ferdige med studier, og dermed flytter ut av leiligheter og hybler. Disse kan komme til å stå tomme på sommeren, siden de fleste foretrekker å vente med å flytte til etter sommeren. Du kan fort spare litt penger på å betale dobbelt en måned eller to om sommeren. Stastistikk fra Hybel.no tyder på at leieprisene for boliger som legges ut for leie i juli og august kan ligge noen hundrelapper over i pris sammenlignet med resten av året.

10. Mobilisér venner og kjente

Utleieobjektene går fort og det kan være bra å ha flere som leter for seg. Og husk å spørre venner og kjente om de har ledig rom i sin egen leilighet eller kollektiv!

START JAKTEN PÅ LEILIGHET, HYBEL ELLER ROM I KOLLEKTIV NÅ!

Finn bolig til leie i Norges største byer: Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, eller velg sted her.

Relaterte artikler: